Senest opdateret: 26. feb. 2011

.

- Tips & ideer til renovering af fashiondukker -

.

Klik på billederne for at se dem i større udgaver.

.

Påsætning af hår på fashiondukker:

Man kan sætte håret fast på flere forskellige måder. Den metode jeg bruger, er bestemt ikke den hurtigste, men den er let, holdbar - og så hygger jeg mig med det! :) 

Jeg tager simpelthen det valgte hår, deler det op og binder nogle solide knuder i enderne på det. Derefter tager jeg en lang nål, som jeg presser baglæns ind i hovedet - i de eksisterende huller - fra det gamle hår på dukkehovedet. r nåleøjet titter ud fra hovedets åbning, stikker jeg en af mine hårtotter gennem nåleøjet, og den trækkes derefter gennem hovedet. 

.

Jeg køber mit dukkehår gennem de to engelske internet-shops My Little Customs  og  Retro Dolls  der begge har et stort udvalg af hår. De gange jeg har købt derfra, har jeg modtaget mine varer indenfor 2-5 dage! Jeg har prøvet både nylon- og saran- og polypropylene-hår, og her er mine oplevelser med dette: 

 

NYLON: Favorithåret!! Hårtotterne skiller nemt ved opdeling af håret, inden hårpåsættelse. Det bliver enormt blødt og medgørlig efter en gang balsam. Sidder meget pænt rundt om dukkehovedet - prøv det!  :)

 

SARAN: Kan virke noget "fedtet" at røre ved. Sidder ikke helt så glat og fint på dukkehovedet, som det af nylon gør. Hårtotterne skiller ikke så nemt ved opdeling af håret, inden hårpåsættelse. På trods af dette, er det alligevel et udmærket valg, og der er mange flotte farver at vælge imellem, og noget jeg ofte bruger.

 

POLYPROPYLENE: Denne type hår hverken kan, eller vil jeg anbefale af bruge. For at sige det rent ud, er det IKKE særlig godt! Jeg har dog givet nogle af mine dukker denne slags hår (fordi jeg "kom til" at købe noget) - men jeg kunne ikke drømme om at købe det igen! Det er enormt stift og yderst svært at få til at ligge pænt rundt om dukkehovedet og føles generelt bare "billig." Det passer simpelthen ikke, når nogle siger, at det føles ligesom nylon - det kunne ikke være længere fra sandheden!! Det eneste positive der er at sige om det, er, at hårtotterne skiller nemt ved opdeling af håret, inden hårpåsættelse.

 

TIP: Smid ikke alle dine kasserede Barbiedukker ud. Selv om de som ofte ingen værdi har, kan de bruges til flere ting, hvis du renoverer dukker! Udover det åbenlyse - at du har reserve-kropsdele ved hånden (hvis du da samler på Barbie), så kan håret også genbruges, hvis det da ellers har en hvis længde og er i en udmærket stand. Har du f.eks. en Barbie der mangler nogle hårtotter, kan disse hurtigt erstattes af totter, taget fra en anden Barbie. Hvis du opmaler dukker, er de kasserede Barbie'r ideelle til at øve sig på, eller kontrollere, om farven du har blandet, ser ud som du ønsker det. Jeg har sågar brugt hovedbunden på en Barbie til at lukke et hul i hovedet på en Sindy! Jo, mulighederne er mange!

.

Påsætning af øjenvipper på fashiondukker:

De første gange jeg forsøgte at påsætte øjenvipper på dukker, (i disse tilfælde var det Sindy'er) brugte jeg kunstige øjenvipper til mennesker, som jeg påsatte enkeltvis ved hjælp af sekundlim. Det blev dog ikke særligt godt, det var tidskrævende, besværligt - og med risikoen for at spilde sekundlim, hvor det ikke hører hjemme. Så den metode kan ikke anbefales! 

.

Så hørte jeg, at man kan bruge dukkehår til at lave fastgjorte øjenvipper med, og det måtte jeg jo prøve, og jeg valgte at bruge nylonhår. Jeg bruger samme metode, som den jeg bruger ved hårpåsætningen, men selvfølgelig med en tyndere nål. Det er helt vildt nemt, resultatet bliver ganske pænt, og når nylonhåret er klippet kort, er det præcis så stift, som jeg kunne ønske mig. Se mit første forsøg med denne øjenvippepåsætning på dette foto - Du kan også få et godt resultat, hvis du bruger hår af Saran formålet. Jeg startede med at bruge sort hår til vipperne (hvilket er fint) - men et mere naturligt resultat opnås med det mørkeste brune hår, der kan købes.

 

Hvis du f.eks. har en Sindy med øjenvipper der "bare" er blevet klippet korte (hvor der ingen mangler!) - så prøv først at hive vipperne frem med en pincet, før du fjerner dem helt, og giver hende nye. Ofte er der rigeligt med "vippehår" inde i hovedet, og du slipper dernæst for at lave helt nye vipper på frøkenen! :)

 

Den seneste metode jeg har brugt i forbindelse med isætning af øjenvipper på en dukke, blev gjort på hende her (en Fleur.) De oprindelige vipper var blot skubbet ind i en lang rille/revne, så jeg fik ideen at bruge kunstige øjenvipper (til mennesker) på hende. En øjenvippe blev klippet i to dele, og derefter tilpasset i bredde og længde til Fleur-dukken og isat. Hurtigt, nemt - og så ser det godt ud! Hvis man har en sikker hånd, vil det med garanti også se godt ud, hvis man skærer en rand oveni øjenvippehullerne på en Sindy-dukke, og derefter indsætter hele øjenvippen deri.

.

Ansigts-opmaling af fashiondukker:

Jeg er bestemt ingen ørn til at male, men ind i mellem bliver jeg alligevel nødt til at lave nogle opmalinger af dukkeansigter. Belært af tidligere erfaring, bruger jeg nu kun nogle dyrere produkter til dette formål. Maling, lak og pensel (str. 10/0) er alt sammen købt i Incado. Før dette blev købt, gjorde jeg mine forsøg med noget billig hobby-acrylmaling, og det var ikke bare billig, men også noget værre bras at bruge. Efter få mdr. begyndte farverne i dukkeansigterne af trække ud i de omkringliggende omgivelser - og det kunne ikke fjernes igen! Denne kedelige oplevelse har jeg ikke haft med mit dyre acrylmaling, så jeg må nok erkende, at man får, hvad man betaler for - også indenfor dette område!

.

Du kan se nogle af mine dukkerenoveringer på denne side: Dukker, Før & Efter

 

..

Tilbage til startsiden

.

.

Fotos, tekst & grafik © Hanne Skriver Olesen, 2009-14 // En del af www.sennah.dk