Start 

Intro

Tekst & Fotos

Guldsmede

Vandnymfer

Sommerfugle

Natsværmere

Andre Insekter

Dyr

Zoo

Blomster

Svampe

Himmel

Ved vandet

Anden Natur

Div. Fotos

Sten & Fossiler

Gæstebog

Links

 

Senest opdateret:

11. aug. 2006

 

* At fotografere guldsmede

-Som beskrevet andet steds på mine sider, er guldsmedene mit foretrukne motiv, når jeg er ude i naturen.

(15/9-2006: Bemærk venligst, at jeg har fået andet fotoudstyr, efter at denne side blev skrevet.)

(22/7-2008: Jeg skal ikke gøre mig bedre, end jeg er. I juli 2008 er jeg begyndt at fotografere indfangne natsværmere, der dog bliver sluppet fri efter fotograferingen. Guldsmedene fanger jeg dog stadig ikke, og sådan fortsætter det.)

 

Blå Mosaikguldsmed

Jeg er ikke ejer af proffesionelt udstyr, og har heller ikke et eneste objektiv til mit kamera (Nikon Coolpix 5700.) Kameraet kan makro-fotografere ned til 3 cm., hvilket er noget jeg ofte bruger, når jeg fotograferer guldsmede. Men da insekterne er rimelige store, bruger jeg også ofte zoom alene, hvis det ikke er muligt at komme helt tæt på guldsmedene. 

 

Når jeg fotograferer guldsmede, foregår det aldrig ved indfangning. Det smukkeste er en guldsmed der sidder i sit rette element, af egen fri vilje, og ikke fastholdt og halv-død af skræk. Jeg har lidt svært ved at se det imponerende i fotos af tilfangetagne guldsmede. Det er da også langt sjovere og mere udfordrende at tage fotos af guldsmede, uden brug af tvang -og billederne bliver da også meget pænere! 

 

Den opmærksomme læser vil måske bemærke, at jeg i mine gallerier har nogle få insektfotos, der er taget ned et glas. Disse insekter er nogle jeg har haft indendørs i min bolig, og de er derefter blevet samlet op i et glas og sat udenfor. I de tilfælde, hvor jeg ikke tidligere har fotograferet insektet, har jeg inden "befrielsen" taget nogle enkelte fotos.

 

Nogle har den opfattelse, at det er enormt svært at fotografere guldsmede. Men det er faktisk nemmere end man tror! Ikke at det skal forstås som om, at alle guldsmede man kommer i nærheden af, er lige medgørlige. For det er de naturligvis ikke. Nogle gange kan man bruge timer på at få taget et godt billede, hvis man da i det hele taget får taget et. Andre gange er man bare heldig og får taget adskillige gode billeder. Men med en god portion tålmodighed og rolige bevægelser, kommer man rigtig langt! Når jeg er ude at fotografere, er jeg heller ikke bleg for at smide mig ned på alle fire og kravle (i rolige bevægelser) hen til insektet, hvis jeg føler at det er det der skal til, for at få det gode billede!

Fireplettet Libel

 

Blodrød Hedelibel Hvis man vil have den ultimative nærkontakt med en guldsmed, og få den til at flyve hen på sin hånd, er det værd at forsøge sig med Hedelibellerne. I mit galleri, har jeg bl.a. billeder af Blodrød Hedelibel, som jeg ofte har haft siddende på hånden. Min erfaring er, at Hedelibellerne er meget nemme at gøre nysgerrige! Hvis du har studeret en Hedelibel på nært hold i et lille stykke tid, kan man lige så forsigtig bevæge hånden hen mod den. De gange jeg har gjort dette, er Hedelibellen ofte, efter få minutter, fløjet hen på min hånd. Dernæst kan man være så heldig, at den sidder der i adskillige minutter, så man kan tage billeder af den i næsten alle positioner.

 

Jeg har blot fotograferet guldsmede siden 2002, og håber kraftigt på at kunne udvide mine guldsmede-gallerier med flere forskellige arter, i de kommende år. Guldsmeden er et spændende og interessant insekt, som jeg altid glæder mig til at opleve i naturen!

 

Vil du vide mere om guldsmede, kan jeg stærkt anbefale at købe bogen "De Danske Guldsmede" af Ole Fogh Nielsen. Den kan købes direkte ved forlaget -og den er bestemt pengene værd!

Forlagets hjemmeside: Apollo Books

Blå Libel


Fotos, tekst & grafik © Hanne Skriver Olesen, 2004/08