Senest opdateret: 5. april 2009

.

26/2 2011: Efter at have lavet denne side, fandt jeg senere frem til en tysk sælger over Ebay med brugernavnet uscho2003 - der sælger dukkestativer til nogle rimelig fornuftige priser. De kaldes i øvrigt Barbie Puppenständer på sælgers auktioner. Dem er jeg begyndt at bruge til alle mine Sindy'er + enkelte Barbier og andre dukker af lignende størrelse.

.

- Hannes Dukkestativer -

 

Det hele startede med nærighed ;) Jeg manglede dukkestativer til mine fashiondukker og søgte på nettet for at finde nogle af disse. Jeg fandt da ud af nogle ting undervejs.....

 

 

1. Der er tilsyneladende ikke mange, der sælger dem i Danmark. 

2. Når de så sælges, bliver de gerne solgt helt vildt dyrt - og helt ærligt, så er det da bare noget billigt produceret metal eller plast! 

3. Dem er jeg simpelthen for nærig til at købe!

4. Kan også købes i udlandet - visse steder til rimelige priser. Men så tilkommer fragt, evt. moms m.m. og så bliver det dyrt.

5. Jeg er stadig for nærig!

Super Sculpey 

- et Cernit-lignende materiale.

-Så jeg måtte finde på noget andet!

Jeg har altid haft en masse sære ideer og hobbies, og har derfor et væld af hobbymateriale liggende. Blandt andet også noget Super Sculpey fra den tid, hvor jeg bildte mig selv ind, at jeg havde talenter indenfor modellering (det har jeg så IKKE!) Men den Sculpey skulle da bruges til noget - og ideen blev, at jeg ville lave mine egne dukkestativer.

Til stativerne skulle jeg også bruge nogle metalstænger. Jeg ville ellers have været på byggemarkedet for at finde nogle egnede, men det var unødvendigt, da min far havde nogle liggende, som jeg måtte få, og som jeg derefter savede i forskellige, passende længder. De har næsten samme tykkelse som en blyant. Tyndere metalstænger kan med garanti bruges, men hey - disse var jo gratis! :)

.
Derefter gik jeg i gang med Sculpey'en....

Så skulle bundene til dukkestativerne laves. Jeg rullede Sculpey'en ud med en kagerulle og brugte en billig plastdåse med en hård kant som form til bundene. Det er ikke tilfældigt at bundene ligger på bagepapir - Sculpey skal nemlig hærdes/brændes i ovnen.

Jeg ville lave to forskellige typer stativer. Nemlig "sadel-modellen" - den, hvor dukken har en stang med noget der ligner en sadel mellem benene - og så ville jeg lave den type, hvor dukken læner sig op ad en stang med et "greb", der holder dukken rundt om livet.

Her er et eksempel på en af bundene, der senere blev til et af de stativer, som dukkerne læner sig op ad. 

Jeg formede en kugle af Sculpey'en, lagde den ovenpå bunden og pressede stangen næsten helt gennem begge dele. De gange jeg lavede en sadel-model, placerede jeg blot kuglen i midten i stedet for. Sætter man 2 eller 3 kugler ovenpå bunden, giver det endnu mere stabilitet.

Nogle af bundene kom i ovnen med stængerne i, mens jeg blot lavede hul i de resterende, og trak stængerne forsigtigt op før ovnturen. Brænder man bundene med stængerne i, kan man godt regne med, at stængerne vil begynde at hælde, men de kan stadig bruges bagefter, hvis de ikke hælder for meget. Jeg kan dog anbefale af brænde bundene uden stænger, bare pas på, ikke at komme til at udvide hullerne for meget, når de trækkes op.

.
Så skulle holderne/grebene laves. Til venstre ses "sadlen" og til højre er den anden model. Modellen til højre bliver støttet af to tidligere brændte klumper Sculpey, for at holde formen under brændingen.

Da holderne er til fashiondukker, kan de jo ikke fylde meget, og må derfor laves ret tynde. Jeg vil anbefale at brænde dem med stængerne på, i så fald at stængerne kan tåle det. 

.
Her ses de to forskellige dukkestativer efter brændingen - nu sat sammen med bundene igen. 

De er blevet noget brune efter turen i ovnen, men skidt med det, for stativerne skal alligevel males til sidst! Hudfarvet Sculpey er jo heller ikke en optimal farve til et dukkestativ :)

Jeg vil hellere brænde dem 5 min. ekstra, end 5 min. for lidt, for så er jeg sikker på, at de er hærdet ordentligt!

.
Da Sculpey'en var kølet af, skilte jeg først de dele ad, der var brændt med stængerne på. Det kunne nemt gøres, og delene passede lige så godt på stængerne, da de blev sat på for anden gang. 

Da holderne skulle males, satte jeg dem (for nemhedens skyld) på nogle billige spisepinde og gav dem derefter en gang sort spraymaling. Bundene blev også malet sort. 

Hvis delene er brændt uden stængerne på, og man er kommet til at udvide hullerne for meget, så de er blevet lidt løse, når de skal sættes sammen, kan man også male hullerne indvendigt, så hullernes omfang bliver mindsket.

Malingen jeg har brugt, er en af de billige fra Bauhaus, men da jeg ikke forventer at udsætte stativerne for voldsomme behandlinger, må det være fint nok!

Her ses de forskellige, færdige stativer. Det var mit første forsøg og det gik lidt stærkt, da jeg lavede dem, så de kan helt sikkert laves endnu flottere og bedre, hvis man er mere omhyggelig. 

Der er helt klart mange muligheder i hjemmelavede stativer - også i forbindelse med evt. dekorationer på dem. 

Det var ellers planen, at jeg ville have limet delene sammen, efter at de var blevet malet, men det er slet ikke nødvendigt. De sidder rigtig godt sammen og er samtidig pænt stabile! Jeg har desuden ekstra stænger i forskellige længder liggende, så jeg bare kan udskifte stængerne, hvis jeg skal bruge stativerne på dukker af en anden højde.

.
Så er det op af stolene, tøser!

I kan ikke blive ved med at sidde der og slappe af, når nu de nye stativer er klar til brug!

.
Nysgerrigheden tog over!!

Tori og Barbie gik straks i gang med at undersøge de forskellige stativer - og de blev undersøgt ned til mindste detalje!!!

.
...Og de fandt da også en hver.

Tori kunne slet ikke få armene ned af bare begejstring. (Tænk, at det kan være så godt, at have en stang mellem benene ;))

Barbie udtrykte dog forundring over hendes valgte stativ, for det var jo en NUMSEHOLDER!!

.
-Men dette stativ var slet ikke lavet til Barbie, men i stedet til Sindy, og der passer den fint, skulle jeg hilse at sige! :)

 

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

 

Man behøver selvfølgelig ikke at bruge Super Sculpey til fremstilling af stativerne. Cernit og tilsvarende lertyper kan også bruges.

Jeg går og leger lidt med tanken om at bruge selvhærdende ler til samme formål (det har jeg også noget liggende af :)) men det er måske for blødt til formålet. Vi får at se... jeg skal nok gøre forsøget på et tidspunkt.

.

Tilbage til startsiden

.

.

Fotos, tekst & grafik © Hanne Skriver Olesen, 2009-11 // En del af www.sennah.dk